Şık Bir Hediye Alternatifi: Tespih
23 Ekim 2019Neden Tespih?
Aksesuar konusunda kadınların sahip olduğu kadar çeşitli alternatife sahip olmayan erkeklerin çok kullandığı aksesuarlardan biri, tespih. O, pek çok erkek için sıradan bir aksesuar olmaktan öte anlamlara sahip. Peki, onları bu kadar önemli ve vazgeçilmez kılan şey ne?
Tespihlerini gün boyu ellerinde taşıyan beylerin, bu aksesuarla aralarında özel bir bağ olduğu söylenebilir. O yüzden de özellikle bizim kültürümüzde bir erkeğe hediye seçilecekken akla ilk gelen alternatifler, Tesbih Modelleri olmakta.
Tespih aslında, kendine özgü bir tarzın ve uzun geçmişe sahip, köklü bir geleneğin sembolü. Benimsenen kültürü ve değerleri dış dünyada ifade etme araçlarından biri olarak tespih, bir çeşit iletişim aracı; tıpkı diğer tüm aksesuarlar gibi. Kişinin kendisini çevreye yansıtmasında aksesuarların rolü büyük.
Tespih, yüzyıllardır bu coğrafyada yaşayan erkeklerin hayatında doğal olarak büyük yer tutuyor. O, geçmişteki önemini koruyarak bugüne kadar taşıdı. Gelenek aktarımı yoluyla bu öneme gelecekte de sahip olacağını öngörmek mümkün.
Hediye olarak tespihe karar verdiyseniz, önünüzde geniş bir seçim yelpazesi açılacaktır, zira modeller çok çeşitli. Hangi alternatiflere sahip olduğunuza bir bakalım.
Hangi Modelleri Tercih Edebilirsiniz?
Yapım materyali, renk, desen, boyut gibi özellikler bakımından tespihler çeşitlendirilmekte, farklı beğenilere uygun hale getirilmekte. Türlerin her biri kendine özgü bir estetik değere ve anlama sahip.
Tespihlerin sınıflandırılması genellikle, üretimde kullanılan malzemeye göre yapılır. Buna göre en çok kullanılan tespihler; kehribar tespihler, ağaç ve bitki tespihler, doğal taş tespihler, gümüş tespihler ve katalin tespihler olarak gruplara ayrılabilir.
Kehribar Tesbihler, yüzyıllar önce yaşamış ağaçların fosilleşmiş reçinesi olan kehribar maddesi kullanılarak elde edilir. Bunlar da kendi içinde fosil kehribar, sıkma kehribar, damla kehribar ve ateş kehribar olarak farklı çeşitlere sahip.
Ağaç ve bitki tespihlerde çoğunlukla abanoz, kuka, gül, yılan ağacı ve pelesenk ağaçlarının gövdeleri kullanılır.
Tespih yapımında kullanılan popüler malzemeler arasında doğal taşları da mevcut. Kuvars, akik taşı, ametist taşı, firuze, ay taşı, sedef, kristal taşı, oniks ve mercan, tespih yapımında yer alan doğal taşlardan bazıları. Bunlar, şık görüntüleriyle olduğu kadar, vücuda sağladıkları olumlu etkilerle de dikkat çekiyor.
Katalin ise 20. yüzyılın ilk yarısından itibaren üretilmeye başlanan bir malzemedir. Katalin maddesinin orijinali renksiz ve saydam ya da yarı saydam olduğundan, istenilen her renkte katalin tespih üretilebilir, görüntüye hare deseni eklenebilir.