Kaşe Kabanlar Nasıl Yıkanır?

20 Ocak 2020
Kaşe Kabanlar Nasıl Yıkanır?

Kaşe Kumaş Temizliği

Kışlık dış giyim koleksiyonlarının olmazsa olmazı kaşe kumaş, bu sezon kabanlarda sıkça karşımıza çıkıyor.

Kaşeye vücudu sıcak tutan kendine özgü o dokusunu veren şey, kumaş dokunduktan sonra uygulanan dinkleme işlemi ve yüzeylerden birinin havlandırılmasıdır. Ağır bir dinkleme uygulanan kumaş, keçeleşir.

Kaşe, sıcak tutmanın yanı sıra, şık görüntüsüyle de dikkat çekiyor. Kabanlarda bu yüzden kaşe, vazgeçilmez kumaş türlerinden.

Peki, Kaşe Kabanlar Nasıl Yıkanır? Temizlikte nelere dikkat etmek gerek?

Kaç Derecede Yıkanmalı?

Kaşe kabanları yıkarken su sıcaklığının çok yüksek olmamasına dikkat etmelisiniz. Yüksek sıcaklık dereceleri, kumaşın yapısında dönüşü olmayan tahribatlar yaratabilir.

İdeal olanı 30 santigrat derecedir. Bundan daha düşük sıcaklıklarda da yıkama yapılabilir, fakat daha yüksek dereceleri kullanmayın.

Kaşenin Tüy Toplamasını Önleyin

Kumaşın kendine özgü dokusundan olayı kaşe kabanlar, kolaylıkla tüy ya da iplik toplayabilir. Çamaşır makinesinde yıkama, tüy toplama sorununun yaygın sebebi.

Kumaşın tüy veya iplik toplamaması için kabanı makineye tek başına atabilirsiniz. Başka çamaşırlarla birlikte yıkayacaksanız, çamaşırların tüy/ hav verecek kumaşlara sahip olmamasına dikkat edin. Bu noktada,  özellikle pamuklu kumaştan üretilmiş kıyafetleri kaşe kabanla birlikte yıkamamaya özen göstermeniz gerek.

Tüylenme Nasıl Engellenir?

Dikkatli olunmadığında kaşe kumaşla ilgili yaşanabilecek bir diğer sorun, tüylenmedir.

Çamaşır makinesindeki dönme hareketi, tüylenmeye sebep olabilir. Dönme hareketlerinin tüylenmeye yol açmaması için kabanı bir çamaşır filesinin içine koyarak makineye atın. Katlayarak filede koyduğunuz kabanınız, dönme hareketlerinden olumsuz şekilde etkilenmeyecektir.

Hassas Bir Program Seçin

Kaşe kumaştan üretilen giysiler için risk taşımayan temizlik yöntemi, kuru temizleme. Bununla birlikte, önemli tedbirler alındığı takdirde, çamaşır makinesinde de kaşe giysilerini yıkayabilirsiniz.

Yıkamanın mümkün olduğunca hassas şartlar altında gerçekleşmesi gerekiyor. Özellikle sıkmada kullanılan devir hızının çok yüksek olmamasına dikkat edin. 800 devirden yüksek hız seviyeleri, kumaşın yapısına zarar verecektir.

Kaşe kabanları elde de yıkayabilirsiniz. Bu, makinedeki sıkma hareketlerinin kumaşa zarar verme riskinden kaçınmak için iyi bir yöntem. Çamaşır makinenizde elde yıkama programı varsa, kaşe kabanlarınız yıkarken bu programı kullanın.

Ne Sıklıkta Yıkanmalı?

Sık yıkama, kaşe kabanların kullanım ömrünü kısaltır. O yüzden, iyi bir bakımla kabanın kirlenmesini geciktirmeli, kabanı sık sık yıkama işlemine maruz bırakmamalısınız.

Düzenli olarak ve sık aralıklarla kabanınızı kaşe kumaş için özel olarak üretilmiş fırçaları kullanarak fırçalayabilirsiniz. Hafif şekilde nemli bir mikrofiber bezle silme işlemi de rutin bakım için tercih edilebilir.

Muhafaza Ederken…

Kaşe Kabanlar Nasıl Yıkanır sorusu, kabanın kullanılmadığı zamanlarda nasıl muhafaza edileceği konusunu da gündeme getiriyor.

Kabanı rutubetli, havasız ve tozlu ortamlarda bulundurmamaya dikkat edin. Kuru, temiz ve havadar bir yerde saklamak, kabanda küflenme gibi sorunları önlemenin yanı sıra, kabanın çabuk kirlenmesini de engelleyecektir.

 

 

 

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.